Categories

chevron_left Tornar

La diàstasi no és només un problema estètic, pot ser el detonant de moltes patologies

nov. 21, 2024 · 
Cos

La diàstasi és la separació dels ventres del recte de l’abdomen. Aquesta separació és deguda a l’eixamplament de la línia alba, la qual és teixit connectiu que uneix els dos ventres musculars dels rectes de l’abdomen. L’eixamplament de la línia alba fa que el contingut abdominal surti.

La diàstasi dels rectes de l’abdomen pot afectar tant a homes com a dones.

La funció principal de la musculatura abdominal és mantenir la postura, ajudar a la gestió de pressions dins de l’abdomen i moviments del tronc.

Si aquesta musculatura no funciona adequadament és quan poden aparèixer patologies:

  • Dolor i malestar a nivell de l’abdomen.
  • Problemes múscul-esquelètics, com dolor lumbar i inestabilitat pelviana
  • Símptomes uroginecològics com: incontinència urinària, incontinència fecal o prolapse d’òrgans pelvians

La diàstasi durant l’embaràs és fisiològica, però s’ha d’evitar que sigui excessiva. El més important i que s’ha de tenir en compte és que el teixit sigui capaç de transmetre les forces i realitzar la seva funció de contenció.

També és essencial saber que la diàstasi abdominal no només és un problema estètic sinó que també funcional. Depenent del grau de separació i la gravetat d’aquesta diàstasi, s’ha de valorar com enfocar la recuperació.

Per tant, abans de qualsevol tractament és important realitzar una bona valoració, en el nostre cas en ajudem de l’ecografia per valorar i mesurar la diàstasi.

La fisioteràpia ginecològica ajuda a disminuir la separació de la diàstasi abdominal i sobretot fer que sigui funcional. Això ho podem realitzar a través de:

  • Teràpia manual
  • Educació e higiene postural
  • Exercicis de CORE en la fase inicial de la recuperació
  • INDIBA, per ajudar-nos a regenerar el teixit de col·lagen
  • Gimnàstica abdominal hipopressiva en la fase final de la recuperació
  • Treball multidisciplinar amb nutricionista

A cal Fregues comptem amb un equip de Uroginecologia, tant femenina com masculina, format per Osteòpates i Fisios que t’ajudaran a valorar la teva diàstas i treballar-la perquè recuperi la seva funcionalitat.

Mireia Bech, Fisioterapeuta col·legiada núm. 15.445

 

Altres entrades