Sí, les fem i aquí t’expliquem el perquè.
Malgrat que el diagnòstic de les patologies està reservat per a metges i metgesses, en el sector de la fisioteràpia és molt freqüent l’ús de l’ecografia múscul-esquelètica tant per aconseguir una orientació diagnòstica com per millorar la qualitat de l’atenció i evolució de tractament.
Aquí et deixo 5 punts clau sobre per què els fisioterapeutes fem ecografies:
1. Diagnòstic Precís:
Les ecografies permeten als fisioterapeutes obtenir imatges en temps real dels teixits tous, com músculs, tendons i lligaments. Això ajuda a identificar lesions, inflamacions o altres patologies amb més precisió, facilitant un diagnòstic més acurat.
2. Avaluació de la Lesió:
Mitjançant l’ecografia, els fisioterapeutes poden avaluar l’estat de la lesió al llarg del temps. Això és especialment útil per monitoritzar la progressió de la recuperació i ajustar els tractaments segons sigui necessari.
3. Guia en Tractaments:
Les ecografies poden ser utilitzades com a eina de guia durant certs tractaments, com les infiltracions o les tècniques de fisioteràpia invasiva. Això assegura que els procediments es realitzin amb precisió, minimitzant el risc de complicacions.
4. Educació del Pacient:
Les imatges obtingudes a través de l’ecografia poden ser una poderosa eina educativa. Mostrar als pacients el que està passant dins del seu cos pot ajudar-los a entendre millor la seva condició, la importància del tractament i fomentar la seva implicació en el procés de recuperació.
5. Enfocament Individualitzat:
Cada pacient és únic, i les ecografies permeten als fisioterapeutes personalitzar els tractaments segons les necessitats específiques de cada individu. Això pot millorar significativament els resultats del tractament.
I aquests són el tipus de lesions en les quals acostumem a utilitzar l’ecografia?
- Lesions musculars: per comprovar si hi ha hagut un trencament fibril·lar
- Tendinopaties: per veure si hi ha un engruiximent del tendó o en casos més avançats una neovascularització
- Treball de sòl pelvià: tant per valorar la diàstasi com per controlar que la contracció de la musculatura més profunda sigui la correcte.
En alguns casos també es pot veure el traç de fractura en ossos molt superficials I, així, poder fer una bona derivació a temps.
Els fisioterapeutes que ens hem format en ecografia ho hem fet cursant cursos impartits per professionals de la salut, siguin metges o metgesses especialitzats en medicina esportiva com per fisioterapeutes amb ampla experiència en valoració ecogràfica.
Com veus, l’ecografia s’ha convertit en una gran aliada que ens permet millorar qualitativament les nostres valoracions i tractaments.
Si dubtem, ecografia que fem!
Joan Batet, fisioterapeuta esportiu col·legiat nº 11.264