El vertigen perifèric és una patologia amb molta prevalença en la nostra població i, com més grans ens fem, més probabilitats tenim de patir un episodi vertiginós.
Però, realment ho sabem tot del vertigen? o hi ha molts mites que hem assumit com certs?
En el blog anterior vam explicar què és el vertigen, quin pot ser l’origen, les patologies vertiginoses més comunes i com es poden tractar.
En aquest post el que volem és acabar amb els 4 mites més comuns sobre el vertigen.
1. “Tinc les cervicals molt carregades, i per això tinc vertigen”
ERROR! Com vam explicar al primer post, el vertigen pot tenir origen central (SNC) o perifèric (sistema vestibular) però mai el seu desencadenant seran les cervicals, sigui a nivell muscular o ossi. El que pot passar és que aparegui dolor a la zona de les cervicals a causa de l’episodi de vertigen, ja que el cos busca estar estable i el que fa és mantenir el cap i el coll rígid per ajustar tota aquesta il·lusió de moviment, i això pot derivar en dolor cervical.
2. “Gràcies a la medicació que em van donar a urgències, se m’ha curat el vertigen”
Quan un pacient vertiginós acudeix a urgències, donen medicació antivertiginosa per tal de mitigar símptomes. Aquest tipus de medicació es dona perquè el pacient pugui trobar-se millor, però la finalitat mai serà curar la patologia del pacient, ja que aquesta no és la seva funció.
Per tal de poder curar aquests tipus de patologies, tenim diverses opcions depenent el tipus de patologia: maniobres de reposició (realitzat per fisioterapeuta especialitzat/da en vertigen o otorrino especialista en vertigen), corticoides (sempre a través de la branca de la medicina) i/o el temps (deixar que la malaltia segueixi el seu curs, com un refredat).
3. “Si tingués vertigen, no em podria moure del llit!”
FALS! Dins de totes les patologies vertiginoses, en el vertigen posicional paroxístic benigne (VPPB), per exemple, el pacient pot arribar a fer vida normal sense cap problema, l’únic que farà serà evitar totes aquelles posicions que fan que se li desencadeni el vertigen.
4. “El vertigen és mareig”
El vertigen NO és el mateix que un mareig. El vertigen, com hem dit anteriorment, és la il·lusió que l’escena visual es mou, però el mareig és una sensació molt més abstracta on l’escena visual no es mou i que es pot assemblar a com quan puges a un vaixell.
En aquest vídeo expliquem en menys d’un minut i de forma molt gràfica la diferència entre: vertigen, mareig i inestabilitat.
I recorda, a cal Fregues tenim dos Mestres Fregaires especialitzats en Fisioteràpia Vestibular que som oli en un llum i t’ajudarem amb el teu vertigen.
Claudia Solís, Fisioterapeuta col·legiada núm. 15.429