Categories

chevron_left Tornar

Com puc ajudar a una persona que està tenint un atac d’ansietat?

juny 20, 2024 · 
Ment

Tots tenim a algú en la nostra vida que té o ha tingut ansietat en algun moment.

L’ansietat és un procés adaptatiu del nostre cos que serveix per a protegir-nos de danys externs: per exemple, si passarem un pas de vianants i de sobte sentim un cotxe que s’acosta a gran velocitat l’ansietat ens ajudarà a detenir-nos o a creuar més ràpid per a protegir-nos del perill de ser atropellats.

Fins aquí, l’ansietat és adaptativa. El problema ve quan comencem a sentir ansietat, que es tradueix en por i preocupació, d’una forma més intensa i davant situacions que aparentment no tenen el grau de perill que li atorguem. Com podem saber que no tenen el grau de perill que li atorguem? Perquè aquesta por que sentim nosaltres no el senten les persones del nostre voltant. Aquí parlem d’ansietat no adaptativa o disfuncional, i és la que treballem en els processos terapèutics. 

Però clar, i si estic amb un amic o familiar i sent aquesta ansietat? significa que no és real? Encara que la seva por no és proporcionat al perill que té aquesta situació, la seva ansietat i les seves sensacions sí que són reals, i poden arribar a ser molt desagradables. Al punt més alt d’aquesta ansietat li diem atac d’ansietat i/o atac de pànic, i com hem dit, tot i que el perill no és real els símptomes sí, i poden arribar a ser molt incòmodes (encara que mai perillosos). 

És per això, que avui us volem ajudar a gestionar aquests moments, normalment curts de temps però molt intensos, perquè pugueu contribuir a reduir l’ansietat al més aviat possible. 

Aquí et deixem una guia ràpida i senzilla sobre com actuar enfront d’un atac d’ansietat per a poder ajudar al màxim a l’altra persona que ho està patint.

  • Acompanya-la a un lloc tranquil. Intenta guiar-la fora de la zona on ha començat l’atac.
  • Ajuda-la a asseure’s en algun lloc que estigui còmoda, evita fer-li preguntes sobre què li passa i parla amb veu suau i calmada.
  • Situa els teus ulls a l’altura dels seus i digues-li que intenti mantenir el contacte visual amb tu.
  • Suggereix-li sincronitzar la seva respiració amb la teva: inspireu 4 segons, mantingueu l’aire 4 segons i expireu en 4 segons.
  • Quan vegis que comença a respirar de forma més pausada recorda-li que estàs al seu costat i que està segura.
  • Empatitza amb ella. Poden ajudar frases com “sé que aquest moment és incòmode i que l’estàs passant malament, soc aquí amb tu i aviat passarà”.
  • Quan vegis que ja està calmada pots oferir-li aigua o preguntar-li de manera breu si pots fer alguna cosa per ella.
  • Evita parlar-li molt, preguntar-li què li passa o dir-li frases de l’estil “no passa res”.

Un exercici que pot ajudar disminuir l’ansietat i a connectar a la persona amb el moment present és l’exercici dels 5 sentits.

  • Podem demanar-li que ens descrigui 5 objectes que pugui veure en aquest moment.
  • Després farem el mateix amb el tacte, li demanarem que ens descrigui 4 coses que pot tocar en aquest moment.
  • Passarem a cau d’orella i li demanarem que ens descrigui 3 sons ambientals que pugui percebre in situ.
  • Després l’olfacte, li demanarem que ens descrigui 2 olors que pugui sentir. (ex. el cabell, la roba…)
  • I finalment el gust, li demanarem que se centri en descriure el sabor que està notant.

És un exercici molt senzill que ajuda a baixar revolucions, desconnectar-nos de les sensació d’ansietat i connectar-nos amb l’aquí i l’ara.

Si sents que estàs passant per un moment d’ansietat en la teva vida en la teva vida i et costa gestionar-lo, o bé coneixes a algú que està en aquesta situació no dubtis a demanar ajuda a un professional acreditat.

A cal Fregues oferim el servei de Psicologia juntament amb Caumma, i tant Noelia com jo mateixa, Edna, et donarem eines per a comprendre l’origen d’aquesta ansietat i aprendre a rebaixar-la.

Edna Rius, psicòloga clínica i neuropsicòloga col·legiada nª 24.379